1.Παρακολουθώντας γύρω μας
Βάλτε σε ένα δωμάτιο διασκορπισμένα παιχνίδια του παιδιού σας ή αντικείμενα που χρησιμοποιεί και γνωρίζει. Καθίστε μαζί στο πάτωμα και ονομάστε του κάποιο από αυτά ώστε να κινήσει το κεφάλι του και να ψάξει να το βρει για να σας το δείξει. Μπορείτε να το κάνετε και λέγοντας του κοίτα το ταβάνι, την πόρτα, το παράθυρο, τον τοίχο κ.α. Ώστε να τον βοηθήσετε στην παρατηρητικότητα , στην κατεύθυνση και στην κίνηση της κεφαλής .
2.Παίζω και μαθαίνω
Συγκεντρώστε αντικείμενα που το παιδί χρησιμοποιεί καθημερινά όπως οδοντόβουρτσα, κουτάλι, πιάτο, ποτηράκι. Τοποθετήστε τα στο πάτωμα και καθίστε μπροστά τους. Πάρτε ένα ένα τα αντικείμενα και κάντε πως τα χρησιμοποιείτε. Ζητήστε από το παιδί να διαλέξει ένα αντικείμενο και να σας δείξει πως το χρησιμοποιεί. Μπορείτε στην διάρκεια του παιχνιδιού να προσπαθείτε να σκεφτείτε και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με αυτό το αντικείμενο όπως για παράδειγμα με το ποτηράκι μπορούμε να πιούμε νερό και να ποτίσουμε και ένα λουλούδι. Αυτή η άσκηση βοηθάει στην κιναίσθηση και στην φαντασία του παιδιού.
3.Βουλιάζω και επιπλέω
Συγκεντρώστε διάφορα αντικείμενα που βουλιάζουν ή επιπλέουν στο νερό, όπως σφουγγάρια, σαπούνι, άδεια ή γεμάτα δοχεία. Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και βάλτε τα μέσα ένα - ένα. Μπορείτε να αφήσετε και το παιδί να τα βάζει ένα -ένα και εσείς να λέτε ανάλογα με το αντικείμενο βουλιάζει- επιπλέει. Στην συνέχεια μπορείτε να επαναλάβετε το παιχνίδι λέγοντας στο παιδί πριν το βάλετε <<τι πιστεύεις θα βουλιάξει ή θα επιπλεύσει;>>. Έτσι βοηθάτε το παιδί να ξεκινήσει να λύνει απλά προβλήματα.
4.Παίζοντας με τις πατούσες σας
Βγάλτε τα παπούτσια σας και κολλήστε τις πατούσες σας με του παιδιού σας. Πείτε 1,2,3 μπουμ και σηκώστε τα πόδια ψηλά και χτυπήστε ελαφριά τις πατούσες σας. Μπορείτε να κολλήσετε και εικόνες στα πόδια σας και να λέτε πχ μπουμ το παιδάκι, μπουμ το αυτοκινητάκι ανάλογα με την εικόνα που έχετε βάλει και να χτυπάτε την αντίστοιχη πατούσα. Αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη του συντονισμού των κινήσεων του παιδιού.